Αναλυτικές Πληροφορίες

Με παρακαταθήκη την επιτυχία και το ρεκόρ συμμετοχής στις τηλε-διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν την περσινή χρονιά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει να πρωτοπορεί, πραγματοποιώντας και φέτος τη διαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του οικονομικού έτους 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από τις 26 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, τα τοπικά συμβούλια με τους δημότες και εκπροσώπους αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων θα καταθέσουν προτάσεις για έργα, υποδομές και δράσεις για το επόμενο έτος. Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Δήμου από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone).

Η παρακολούθηση και συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):

  • Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο (δείτε παρακάτω τα σχετικά links)
  • Σελίδα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video)
  • Κανάλι YouTube του Δήμου (live streaming video)
  • Ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr (live streaming video)

Η πρωτοβουλία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville, έχει ως στόχο να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο και να διευκολύνει σημαντικά τον ενεργό ρόλο των πολιτών στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Δήμου, δίνοντας “διαδικτυακό βήμα” στους συμπολίτες μας για να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και την κριτική τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών πέρσι κατέστη ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν ζωντανά και να συμμετάσχουν διαδικτυακά στις κορυφαίες διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς η συνολική συμμετοχή των πολιτών έφτασε τα 9.484 άτομα και ήταν κατά μέσο όρο 20 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους διαβούλευσης.

Η επιτυχία της 1ης τηλε-διαβούλευσης στην Ελλάδα προσέθεσε ακόμα μία κορυφαία πανελλήνια διάκριση στον μακρύ κατάλογο βραβεύσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με την κατάκτηση του Χάλκινου Βραβείου των Best City Awards 2020, στην ενότητα «Εφαρμογή ηλεκτρονικής διαβούλευσης για σημαντικές αποφάσεις και σχέδια» στην Κατηγορία «ΤΠΕ & Διακυβέρνηση».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/9/2021, ώρα 17:00 – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕ ΠΕΥΚΩΝ
(Google Meet: meet.google.com/qep-szty-ayd)

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/9/2021, ώρα 17:00: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
(Google Meet: meet.google.com/sbx-sanv-jqo)

ΤΡΙΤΗ 28/9/2021, ώρα 17:00: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕ AΓIOY ΠAYΛOY & ΔΕ ΣYKEΩN
(Google Meet: meet.google.com/chz-dybv-dgc)

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.), που σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010 αποτελείται από εκπροσώπους φορέων του Δήμου και δημότες, θα συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει σχετικά επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του έτους 2022 την ΤΕΤΑΡΤΗ 29/9/2021, ώρα 18:00 (Google Meet: meet.google.com/iad-daqj-ycd).

«Πέρσι κάναμε ένα καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες στις διοικητικές μας δομές. Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν αυτή την καινοτομία και δικαίωσαν την προσπάθειά μας, καθώς η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ μεγάλη», επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Και φέτος, λοιπόν, θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη, τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά και την κριτική των συνδημοτών μας, για να κάνουμε μαζί τον Δήμο μας ακόμα καλύτερο», αναφέρει στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας».

«Ο Δήμος μας δίνει βήμα στους πολίτες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Τώρα, μπορείς κι εσύ με εύκολο τρόπο να αποκτήσεις ενεργό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Δήμου μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη να τονίζει ότι «μέσα από τη δημοκρατική συμμετοχή, αναδεικνύονται τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας, καθώς και οι ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συντονίστρια των τηλε-διαβουλεύσεων, Ιωάννα Αλεξιάδου, αναφερόμενη στο πρώτο εγχείρημα του Δήμου για τη διαβούλευση μέσω του διαδικτύου, δηλώνει ότι «ανοίξαμε νέους, σύγχρονους διαύλους για την επικοινωνία και τη διάδραση με τους πολίτες» και καλεί όλους να πάρουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο, από όπου κι αν βρίσκονται, για να βοηθήσουν το Δήμο να σχεδιάσει την πόλη που θα ήθελαν να ζουν.